Saturday, January 22, 2011

DUN Selangor: Taktik kotor pembangkang. BN atau PR pembangkang?

Sidang DUN: Taktik kotor pembangkang mahu kekal berkuasa. PR pembangkang di selangor? Kalau akhbar tahap pencacai, pencacai lah selama-lamanya. Siapa pembangkang di Selangor. BN atau PR? Ada ke pembangkang berkuasa. Pakatan Rakyat yang memerintah Selangor dianggap pembangkang. 

Patut lah ada orang kampung di Hulu Selangor semasa PRK di sana berterima kasih kepada BN kerana memberi air percuma kepada rakyat Selangor. Macam sial lah.


Sidang DUN: Taktik kotor pembangkang mahu kekal berkuasa


KUALA LUMPUR, 22 Jan. - Tindakan kerajaan negeri Selangor mengadakan persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bagi meminda Undang-Undang Tubuh Negeri Isnin ini dilihat sebagai mahu mengekalkan kuasa dan menarik sokongan Melayu, kata beberapa penganalisis politik.

Tindakan itu, kata mereka, turut mencerminkan keadaan terdesak kerajaan negeri di bawah pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR)-DAP-Pas untuk mengekalkan survival parti masing-masing supaya kekal relevan di negeri tersebut.

Ada di antara mereka pula mempersoalkan keperluan mengadakan persidangan itu memandangkan kerajaan negeri Selangor tidak mempunyai kekuatan untuk mendapatkan undi dua pertiga daripada jumlah anggota DUN bagi meluluskan pindaan tersebut.

Mereka berkata PKR-DAP-Pas hanya memiliki 35 daripada 56 kerusi dalam DUN, dan BN 20 kerusi dan satu kerusi milik anggota Bebas, dan untuk mendapat sokongan dua pertiga bagi meluluskan pindaan itu, kerajaan negeri Selangor memerlukan 37 undi.

Mereka mempersoalkan mengenai kemampuan kerajaan negeri itu mendapatkan dua lagi undi bagi melengkapkan keperluan 37 undi bagi meluluskan pindaan tersebut.

Bagi penganalisis-penganalisis politik yang ditemui Bernama, mereka bersependapat kerajaan negeri Selangor sengaja mempolitikkan isu itu kerana tidak mahu mengiktiraf pelantikan Datuk Mohamad Khusrin Munawi, 54, oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam sebagai Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor yang baru sehingga membawa kepada isu pindaan undang-undang Tubuh Negeri Selangor 1959. melayau

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template