Friday, October 31, 2008

CCSA ganti BPR.

Oleh tempe Goreng

Baru-baru ini kita diberitakan dengan keputusan kerajaan untuk menubuhkan badan yang berkaitan dengan penguatkuasaan dan pencegahan rasuah iaitu suruhanjaya pencegahan rasuah atau CCSA menggantikan BPR. Disatu sudut yang lain penggantian ini tak ubah hanya mengganti dan mengguna pakai nama baru. Ini kerana pelaksaaan, pegawai-pegawai dan kakitangan, akta-akta dan malah pengarah CCSA yang dilantik juga adalah dari BPR. Hasrat Pak Lah sebelum beliau diterajang dan tergolek dok dalam peralihan kuasa yang dirancang agar menjadikan beliau diingatilah kononnya. Nyah kau Lah sudah lah!

CCSA ke BPR ke atau seumpamanya lagi yang cuba diubahkan atau dijenamakan semula tidak akan mencapai sasaran asal mencegah rasuah. Indeks rasuah negara Malaysia sudah agak teruk merudum dan semakin dekat dengan Indonesia dan India yang rasuah ibarat punca pendapatan bai rakyatnya. Penjenamaan semula dengan nama yang baru sebenarnya membazirkan wang rakyat dan tidak praktikal. Ini disebabkan peranan dan kuasa lingkup CCSA ini nanti juga diletak dibawah satu kementerian. Sebelum ini pun BPR diletak di bawah Kementeriaan Dalam Negeri dan bidang kuasanya terlalu kecil dan mudah dimanipulasi oleh politikus dari UMNO dan BN. Jadi, CCSA dilihat akan mendapat jurang juga kecil bidang kuasanya dan ia sudah tidak jauh bezanya dalam membanteras rasuah dengan efektif. Nantinya akan ada tangan-tangan dan pengangggu yang mempengaruhi dan memanipulasi untuk tujuan tertentu.

Dalam konteks yang lebih besar, CCSA boleh diibaratkan melepaskan batuk ditangga sahaja atau maksud lain janji ada atau asalkan ada sudahlah. Implikasinya kemudian akan memburukkan keadaan politik, ekonomi dan urusan harian rakyat di Malaysia kelak. Banyak diantara pesalah rasuah juga dilihat kebanyakannya pesalah dikalangan rakyat. Pesalah berkaitan rasuah juga

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hari-hari rakyat susah 2.0 Copyright © sejak 2007 Hari-hari rakyat susah 2.0 Keretaburuk/Tempe Goreng Blogger Template